Genom att fortsätta ditt besök på webbplatsen godkänner du användningen av cookies så att vi kan tillhandahålla besöksstatistik, förse dig med utvalt innehåll som är anpassat efter dina intressen och underlätta utbyte med sociala nätverk.  Mer information om cookies och inställningar finns i vår sekretesspolicy.

Undvik matsvinn och förläng livslängden på frukt och grönsaker

Undvik matsvinn och förläng livslängden på frukt och grönsaker

Förvara frukt och grönsaker under optimala förhållanden och förläng deras livslängd i både kyl och frys. Följ dessa tips för att undvika matsvinn, spara el och ta hand om miljön.

Så förvarar du frukt och grönsaker i kylen

Luft, fukt, ljus, temperatur och bakterier är de största orsakerna till att frukt och grönsaker blir dåliga. Om vi kan skydda färska råvaror från dessa kan vi förhindra att livsmedlen förstörs. Kylen och VentSmart-serien kan hjälpa oss att bekämpa dem alla!

VentSmart-serien är särskilt framtagen för att hålla frukt och grönsaker fräscha längre i kylen. De olika stora behållarna kan staplas och varje storlek är skräddarsydd för att lagra olika sorters mat.

Bra luftcirkulation och rätt ventilation

Våra VentSmart-behållare förlänger bäst före-datumet på dina frukter och grönsaker med upp till tre veckor*. Locken har ett patenterat ventilsystem som reglerar luften. Ventilen kan ställas in i tre olika lägen, så att mängden syre anpassas efter frukt- och grönsakstyp.

Undvik matsvinn och förläng livslängden på frukt och grönsaker

Så fryser du in mat

Har du för mycket mat eller rester i kylskåpet? Frys in maten och undvik matsvinn. De flesta bakterier och mikroorganismer kan inte växa vid minusgrader eftersom de inaktiveras tills temperaturen stiger igen. Frysta livsmedel genererar 47 % mindre matavfall jämfört med liknande och kylda livsmedel**.​

Följ dessa tre tips:

  1. Köp i lösvikt
    Det kan vara billigare att köpa råvaror och livsmedel i lösvikt än att köpa mindre portioner. Detta kan vara mycket användbart när det gäller grönsaker, frukt och färska livsmedel. FreezerSmart-serien skyddar innehållet mot den torra, kyliga luften i frysen. Med det tätsittande locket undviker du spill och lukt samt ser till att maten behåller sin smak och fräschör.
  2. Fyll frysen för att spara el
    Din frys använder energi för att hålla det tomma utrymmet vid en viss temperatur. För att undvika detta, se till att frysen är full och välorganiserad. FreezerSmart kan staplas så att du enkelt kan organisera din frys och utnyttja allt utrymme. Dessutom säkerställer FreezerSmart-serien en enhetlig och optimal frysning, då den kalla luften enkelt kan cirkulera under och runt behållaren. Formen gör att dina livsmedel fryses snabbare och bevarar därmed både smak och vitaminer längre.
  3. En ren frys är en glad frys
  4. Ta väl hand om din frys så belönar den dig i form av energibesparing! Bara 1 mm tunt lager is på väggen gör att din frys använder mer energi för att hålla temperaturen. Ett bra tips är att tina och rengöra frysen en gång om året för att säkerställa bästa prestanda.

*VentSmart förvarad i kyl mellan 4–6 °C.

**British Food Journal. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/BFJ-02-2017-0114/full/html

Top